Dísas sår i pannan har läkt fint. Det har skyddats bra med hjälp av en inbakad fläta som jag gjort i pannluggen. Tror även att det har hållit henne ifrån att klia sig just där. *ler* Litet sår är det fortfarande men nu pratar vi i storlek av en 50-öring.
Vinterkräksjukan drabbade oss för en vecka sedan. Först Birger och sedan jag. Bläh! Fy vad jag tycker det är äckligt att spy. Ja alltså jag tror ju inte att någon tycker det är roligt/mysigt men en del har ju mindre problem med det. Inte jag!
Men det gick över ganska snabbt. Dock blir man ju ganska matt och orkeslös av det hela och det höll i sig ganska länge.
Förkyld var vi också, både Birra och jag. Innan magsjukan var det halsen och feber som "spökade". Men, men det har som sagt gått åt rätt håll.
Till stallet har nu den nya hästen Maesa kommit. Det är ett sto som blir 4 år till sommaren. Svart-vit skäck och ägs av Anette Andersson. Maesa kom i tisdags och har rest ända ifrån Island.
Ett litet sto, jösses vad hon ser pluttig ut. Resan har ju säkert tagit mycket på henne men man ser att hon har mycket kvar att växa.
Tindur tycker redan om henne. Som den "sto-tjusare" han är. *ler* Han har redan kliat henne på halsen och hon honom. Logi har också kliat på henne och jag tror grabbarna kommer få en ny favvorit.
"Majsan" går i egen hage. Hon går i lekhagen brevid de andra som får vara i mathagen. Det störde mig enormt här tidigare i veckan. Givetvis ska inte "Majsan" gå med de andra direkt. Och så klart behöver hon få vila efter sin långa resa, samt få nödvändig vaccinering innan hon sätts ihop med de andra. Så hade jag också velat ha det. Men...
...Innan Maesa kom sa Anette att det inte skulle bli några prolem med allt runt omkring. Att våra hästar inte skulle behöva stå i mathagen hela dagen utan att Maesa skulle kunna vara där när de andra går i lekhagen osv. Precis som Dísa har gjort när hon varit skadad. Det enda skulle vara att vi inte kom att kunna flytta över hästarna vid 17-tiden som vi brukar. Men det gör inte så mycket eftersom vi ändå kommer ner till stallet och då kan ta bort de från maten och göra någon form av aktivitet istället.
...Tisdag kväll gick och plötsligt säger Anette att Maesa inte alls ska gå i mathagen utan endast i lekhagen. Hon skulle inte få stå och äta hela dagen(!). Vilket drabbade våra hästar med just det..att de fick stå och äta HELA dagen. Maesa hade hamnat i mathagen mellan 10-14 men det sa nu Anette inte gick.
Våra hästar hade fått komma ifrån maten i fyra timmar men fick nu inte det. Jag blev upprörd! Kanske något småaktigt men Dísa och Tindur kan verkligen inte stå och äta hela dagarna. De blir alldeles för tjocka och redan nu ser de ut som två små bollar. Suck!
Dessutom är risken för fång överhängande och att drabbas av det "bara" för att hästarna inte kan få lov att komma ifrån maten (som det utlovats) gjorde/gör mig arg! Och jaa, hästar kan drabbas av fång även av hösilage, det gäller inte bara gräs på sommaren.
...Onsdag gick och våra hästar fick inte byta hage. Jag och Birra åkte ut två gånger till stallet och red bara för att göra något åt saken. Birger var ledig.
Maesa är inte skodd, det har hon aldrig varit. Anette sa innan hon kom att skor ska hon inte få förrän framåt sommaren. Det ändrades under onsdagen! Plötsligt ska Maesa nu ha skor innan hon får gå ihop med de andra. Inget att säga om det. Kan ju vara bra eftersom hon då får fäste att hålla imot om någon ställer sig och trycker mot henne osv. Det var ju så jag och Birra vill ha det när Tindur tappade sin sko (när vi kom till detta stall).
Men min oro blev nu ännu större...Maesa skulle inte skos förrän om en vecka! Skulle det innebära att våra hästar blev stående i mathagen så länge??? Det verkade så!
...Torsdag gick och veterinären var ut och vaccinerade Maesa samt någon fler häst. Nu kom "order" från veterinären att Maesa inte kan gå ihop med de andra på
någon vecka för stelkramp vaccinet inte börjar verka förrän då. Givetvis ska men följa det veterinären säger, absolut och jag hade gjort precis likadant som Anette. Men....ingen sa till mig hur det skulle bli med våra hästar!
Jag såg framför mig hur det kommer gå flera, flera dagar och våra hästar blir bara större och större. Jag mådde jätte dåligt över detta! Och det enda jag fick till svar var att Maesa inte kan gå med de andra. Att hon åkt så långt, inte har skor, inte har vaccin och inte är van vid maten! Ja men jag vet det!!!! Men våra hästar då????
Frustration på hög nivå!
Det här kan väl tyckas vara hur löjligt som helst. Kanske t o m småaktigt av mig men jag kan inte rå för det. När det kommer till mina djur, mår jag inte bra när de drabbas av något som inte känns ok.
När vi kom med D&T till detta stall fick de gå tre dagar i lekhagen. Det var i smäll-kalla december men då fick de andra hästarna gå i mathagen hela dagarna. Ingen tippsade oss då om att vi kunnat "byta" hage under dagen. Så som Dísa fått göra nu när hon varit skadad. Det är en riktigt smart idé. Oli gjorde så när han kom...gick upp när de andra gick ner och tvärt om (för då var denna idé kläckt).
När vi kom med D&T var det en kvinna som fräste åt mig att hon minsan INTE gillade att hennes häst åt hela dagen. Det kan jag förstå men som helt ny på platsen visste vi ju inte hur vi annat kunde göra.
Samma kvinna har nu när Maesa kommit inte alls brytt sig(!). Hon i sin tur säger att
Jag varit den som upplevts "tjorvig" när det gäller hästarna och hagarna. Denna "kvinna" tycker att Anette inte alls ska ha någon brådska utan ta det lugnt med hopsläppet osv.
Vad är skillnaden????? Hennes häst blir väl precis lika fet nu som då?!! Och nu är det dessutom inte kallt.
(Märk väl att detta hände innan Lotta och Elin löst problemet och jag inget visst om hur det skulle bli!)Ja, vad säger man?!!?
Efter att jag sms:at med Elin (som jobbar i stallet) och Lotta (som äger gården) fick jag tillslut veta att Maesa tas in i stallet mellan 10-14 varje dag så våra hästar kan få komma ifrån maten. Det hade de kommit överrens med Anette om. Jätte bra, det har löst sig!!
Tyvärr saknar gården fler än två hagar. Det är hur dumt som helst. Som sådana här gånger, kan en tredje hage vara bra att tillgå. Likadant om en häst blir skadad. Och nu tänker jag faktiskt inte bara på mina egna utan på alla i stallet. Vilket jag även menat hela detta inlägg när jag skrivit
våra hästar.